Unides Podemos Exterior demana el vot per a En Comú Podem per la seva «clara defensa» dels drets de la població catalana emigrada

El programa electoral de la candidatura de confluència dedica tot un decàleg a demandes històriques de l'emigració com la lluita per un retorn digne, la nacionalitat per a descendents de l'exili, la derogació del vot pregat o la creació d'una circumscripció electoral exterior.

Unides Podem Exterior (Podemos Exterior i IU Exterior) mostren el seu suport «ferm i decidit» per la candidatura de confluència En Comú Podem, encapçalada per Jéssica Albiach, de cara als comicis electorals catalans del pròxim 14 de febrer. Tant la militància de Podemos a l'Exterior com de la federació d'Izquierda Unida a l'Exterior destaquen la inclusió d'un decàleg de demandes en el programa electoral d'En Comú Podem en el qual es realitza una «clara defensa» dels drets de la ciutadania catalana emigrada.

Així, sota l'epígraf «Atendre les problemàtiques dels catalans i catalanes a l’exterior» (pàgina 87), la candidatura de confluència recorda que, a pesar que «moltes de les problemàtiques que enfronta la ciutadania catalana a l’exterior són competències estatals, no obstant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya reconeix a l’article 7.2 la plena ciutadania dels catalans residents a l’estranger i els seus descendents». A més, l'Estatut reconeix en el seu article 13 «l’obligació de la Generalitat de donar suport a les comunitats catalanes a l’exterior», mentre que el 138 estableix «l’obligació de generar polítiques d’integració per als catalans retornats».

Per tant, En Comú Podem es compromet a promoure, des del Parlament i la Generalitat, iniciatives per a «donar suport a la Llei de Nacionalitat dels Descendents que avui es tramita al Senat com una política de reparació i reconeixement dels catalans a l’exterior i la diàspora», una de les reivindicacions en les quals Podemos Exterior i IU Exterior treballen a través de la labor parlamentària de la senadora d' En Comú Podem Sara Vilà i amb el suport de col·lectius de descendents. A més, proposen «fer que a la Llei de Memòria Democràtica de Catalunya es reconegui a les persones exiliades i descendents».

Una altra de les demandes recollides en el programa d'En Comú Podem  és «la reforma de la LOREG eliminant el vot pregat i restablir el dret a vot a les eleccions municipals», una de les principals lluites de la diàspora catalana i espanyola des de la implantació del sistema de vot pregat fa gairebé una dècada per part de PP, PSOE, CiU i PNV, que ha limitat la participació electoral fins a un 5% de vots reals, malgrat les denúncies realitzades en innombrables ocasions per part de la col·lectivitat emigrada. Però el compromís no es queda aquí: En Comú Podem proposa «impulsar la creació d’una circumscripció exterior per la representació dels catalans i catalanes a l’exterior tal com tenen països com Itàlia, França i Portugal», una de les reivindicacions clau dels col·lectius migrants a l'exterior. Aquesta demanda per a garantir els drets a la participació de l'emigració ve també recollida en l'apèndix «Millorar la democràcia representativa» (pàgina 90), que al punt 4 preveu la «creació d’oficines autonòmiques de suport a les persones emigrades: atenció a les persones que resideixen a l’estranger per garantir l’exercici dels seus drets, en particular el dret de vot».

Entre altres demandes importants per a l'emigració, com «garantir l’accés a la salut pública dels residents a l’estranger a Catalunya» o «desenvolupar la Llei 8/2017 de la comunitat catalana a l’exterior», el decàleg dedicat a la diàspora catalana posa especial èmfasi en la promoció d'un retorn digne, «desenvolupant una nova llei de mesures de suport dels catalans emigrats i els seus descendents». Aquest aspecte queda destacat a més en el punt «Garantir els drets laborals del jovent» (pàgina 49), on es preveu la creació de «un pla integral que faciliti el retorn amb feina dels joves que han hagut de marxar a l’estranger» per a superar així «el desemparament social, polític i econòmic dels i les joves que han emigrat per causes econòmiques, garantint el dret a l’acompanyament i el dret al retorn, buscant oportunitats laborals que no tenen al nostre país».

Uns altres dels compromisos de la candidatura encapçalada per Jéssica Albiach inclouen «fomentar la llengua catalana entre els descendents, garantint els drets lingüístics dels fills i filles de catalans residents a l’exterior», «generar espais de participació per les associacions a l’exterior en la discussió, elaboració i implementació de les polítiques públiques» o «promoure el suport a les persones pensionades i dependents que resideixen a l’exterior».

Sobre IU Exterior

La Federació Exterior d’Izquierda Unida va néixer a l'abril de 2017 per a mobilitzar políticament a l'emigració espanyola i donar veu a les seves reivindicacions. Actualment comptem amb assemblees estables a Brussel·les, Bèlgica; Berlín i Frankfurt, a Alemanya; LuxemburgZuric, a Suïssa; a Lió i Tolosa, a França; i tant a la Ciutat de Buenos Aires com a la Província de Buenos Aires, a l'Argentina. A més, la federació disposa de l'assemblea IU Global, per mitjà de la qual participa la militància dispersa pel món sense accés a una assemblea local pròpia.

Pots contactar amb IU Exterior a través del correu exterior@izquierdaunida.org o dels nostres perfils en FacebookTwitter i Instagram.

caCatalà