Manifestación del colectivo migrante Marea Granate en París. / @MareaGranate
Manifestación del colectivo migrante Marea Granate en París. / @MareaGranate

L'eliminació del vot pregat proposta per Unides Podemos «posarà fi a una xacra democràtica històrica cap a l'emigració»

La proposició de llei, prevista en l'acord de Govern, recull una de les reivindicacions més reclamades per la col·lectivitat espanyola emigrada des que PP, PSOE, CiU i PNB implantessin en 2011 aquest sistema, que va reduir la participació exterior a mínims de fins al 5%.

La federació Izquierda Unida a l'Exterior (IU Exterior) celebra el registre en el Congrés, per part Unidas Podemosd'Unides Podemos, d'una proposició de llei per a eliminar el vot pregat, un sistema implantat en 2011 per part del PP, PSOE, CiU i PNB que va reduir la participació electoral en l'exterior a mínims de fins al 5%. La proposta, recollida en l'acord de Govern, es debatrà, previsiblement, durant l'última setmana de febrer.

«La proposició de llei d'Unides Podemos posarà fi a una xacra democràtica històrica cap a l'emigració espanyola»,destaca la coportaveu d'IU Exterior Nerea Fernández.. «A pesar que es tracta d'una bona notícia, des d'IU romandrem vigilants perquè cap dels grups polítics rebaixi la proposta durant el procés d'esmenes i el text final aconsegueixi que s'acabi completament amb aquesta injustícia»..

Per a això, recorden des d'IU Exteri, IU Exteriorla derogació del vot pregat ha de venir acompanyada per altres mesures com l'ampliació dels terminis d'enviament de les paperetes, l'habilitació de la inscripció en el cens i la realització de tràmits consulars per via telemàtica, o acabar amb les irregularitats existents en els censos. «Perquè tot això funcioni és necessari, a més, incrementar els mitjans tècnics i humans en els consolats, especialment en aquells en els quals més s'ha incrementat el nombre de residents, i millorar les condicions laborals del personal laboral de servei exterior»,aclareix el co-portaveu de la federació Eduardo Velázquez..

«Les bones notícies d'avui han estat possibles gràcies a la lluita constant i decidida dels col·lectius de l'emigració, i molt particularment Marea Granada, que ha fet un treball immens durant més de 10 anys»,afegeix Velázquez.

IU Exterior lamenta que la derogació del vot arribi tard per a les eleccions catalanes, malgrat haver donat peu a anomalies com ara que l'electorat català en l'exterior disposés d'un sol dia per a sol·licitar la documentació per a poder votar,encara que més tard s'estengués el termini per a fer-lo..

Sobre IU Exterior

La Federació Exterior d’Izquierda Unida va néixer a l'abril de 2017 per a mobilitzar políticament a l'emigració espanyola i donar veu a les seves reivindicacions. Actualment comptem amb assemblees estables a Brussel·les, Bèlgica; Berlín i Frankfurt, a Alemanya; LuxemburgZuric, a Suïssa; a Lió i Tolosa, a França; i tant a la Ciutat de Buenos Aires com a la Província de Buenos Aires, a l'Argentina. A més, la federació disposa de l'assemblea IU Global, per mitjà de la qual participa la militància dispersa pel món sense accés a una assemblea local pròpia.

Pots contactar amb IU Exterior a través del correu exterior@izquierdaunida.org o dels nostres perfils en FacebookTwitter i Instagram.

caCatalà