Unidas Podemos Exterior anima a l'electorat català migrat a rogar el vot després de l'ampliació del termini fins al 26 de gener

Izquierda Unida i Podemos Exterior conviden als seus militants i simpatitzants a inscriure's per a representar la candidatura d'En Comú Podem als consolats de l'Estat espanyol arreu del món.

Unidas Podemos Exterior (Podemos i IU Exterior) recorden a la ciutadania catalana resident a l'estranger que tenen, després de l'ampliació del termini aprovat per la Junta Electoral Central, fins al 26 de gener per a sol·licitar la documentació electoral i poder exercir el vot a les eleccions del 14 de febrer.

En el cas de ja estar donat d'alta al consolat com a resident permanent a l'estranger (CERA), cada elector/a hi haurà de sol·licitar el vot de manera telemàtica (a través de la seu electrònica de l'INE), per fax o per correu postal fins al 26 de gener. En canvi, si l'estància a l'estranger és temporal (ERTA) i no està donat d'alta, és necessari registrar-se i sol·licitar el vot a la vegada, de manera presencial al consolat, també fins al 26 de gener (inclòs).

No obstant això, malgrat l'anunciada ampliació de termini, des d'Unides Podemos Exterior se sumen a les recomanacions del col·lectiu migrant Marea Granada i recomanen als qui vagin a votar en urna que evitin fer-ho el cap de setmana, ja que no es garanteix que aquests vots arribin a temps al recompte, i recomanen fer-lo fins al divendres, perquè els vots arribin a l'Estat en la primera valisa. Així mateix, és important que si el vot CERA és per correu, aquest s'enviï al més aviat possible, de manera que arribi al consolat abans del cap de setmana.

Una vegada rebut l'enviament, l'elector o electora haurà de comprovar que aquest compte amb tota la documentació necessària per a exercir el seu dret al vot. En cas de ser CERA, després de l'ampliació de terminis, es podrà votar fins al 13 de febrer per correu al Consolat o fins al diumenge, 14 de febrer, de manera presencial en l'urna consular. Els i les ERTA hauran d'enviar la documentació a la seva junta electoral provincial exclusivament per correu fins al 10 de febrer. En cas de no haver rebut el vot o de detectar-se qualsevol irregularitat, la confluència recomana reclamar davant les Juntes Electorals de les seves respectives comunitats autònomes.

Invitació a participar com a representants en els consolats

Com en anteriors ocasions, aquells militants i simpatitzants d'Izquierda Unida i Podemos Exterior que vulguin contribuir al fet que el procés de vot per a les eleccions catalanes des de l'estranger es faci amb total transparència i seguretat, poden inscriure's enviant el seu nom complet, còpia del DNI i consolat en el qual desitgen participar als correus exterior.organizacion@izquierdaunida.org per a militants i simpatitzants d'IU o a través d'aquest formulari per als i les de Podemos. A més, poden proporcionar el seu telèfon per a ser inclosos en un grup de Telegram de coordinació.

Unidas Podemos Exterior recorda que és necessari respectar totes les mesures de seguretat dels consolats i dels països de residència. Si la situació pandèmica ho recomana, els i les representants podran limitar la seva participació a la recollida de l'acta al final de cada jornada electoral.

Des de totes dues formacions indiquen que no és necessari procedir de Catalunya o participar en el sufragi per a actuar com a representant en el procés electoral, per a això només és necessari ser ciutadà o ciutadana de l'Estat espanyol.

Urgència de la derogació del vot pregat

Unidas Podemos Exterior torna a incidir en la necessitat urgent de la derogació immediata del vot pregat que, sumat als càlculs partidistes de les forces polítiques que componen el Govern i els seus estira-i-arronsa en relació amb la data de les eleccions, podrien deixar sense votar a més de 300.000 catalans i catalanes en l'exterior. La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la qual es reprenien les eleccions catalanes en la seva data inicial —el 14 de febrer– va arribar a provocar que des del propi Ministeri d'Afers exteriors es veiessin obligats a anunciar que el termini per a sol·licitar les paperetes i poder votar finalitzava el passat dia 19: el mateix dia que es va donar a conèixer l'acte del tribunal.

Des d'IU i Podemos Exterior recorden que l'acord de Govern recull clarament aquest compromís al punt 5.7: «Eliminarem el vot pregat en les eleccions autonòmiques, generals, i europees i municipals». El propi PSOE va presentar al febrer de 2020 una moció al Senat secundada per tots els grups polítics excepte Vox, que va votar en contra, i el PNB, que es va abstenir, en la qual instaven el Govern a «promoure i impulsar, en un termini no superior als sis mesos, una iniciativa legislativa dirigida a suprimir de la legislació electoral l'exigència del vot pregat per als espanyols residents a l'estranger»; un termini que va expirar el passat estiu.

Totes dues formacions subratllen que l'article 68.5 de la Constitució Espanyola estableix que «(…) la llei reconeixerà i l'Estat facilitarà l'exercici del dret de sufragi als espanyols que es trobin fora del territori d'Espanya». No obstant això, des de la implantació del sistema de vot pregat fa gairebé una dècada per part de PP, PSOE, CiU i PNB, el percentatge de participació de l'electorat en l'exterior s'ha vist limitat a un màxim del 7% de vots reals, malgrat les denúncies realitzades en innombrables ocasions per part de col·lectius i organitzacions migrants com a Marea Granada, IU i Podemos Exterior.

Sobre IU Exterior

La Federació Exterior d’Izquierda Unida va néixer a l'abril de 2017 per a mobilitzar políticament a l'emigració espanyola i donar veu a les seves reivindicacions. Actualment comptem amb assemblees estables a Brussel·les, Bèlgica; Berlín i Frankfurt, a Alemanya; LuxemburgZuric, a Suïssa; a Lió i Tolosa, a França; i tant a la Ciutat de Buenos Aires com a la Província de Buenos Aires, a l'Argentina. A més, la federació disposa de l'assemblea IU Global, per mitjà de la qual participa la militància dispersa pel món sense accés a una assemblea local pròpia.

Pots contactar amb IU Exterior a través del correu exterior@izquierdaunida.org o dels nostres perfils en FacebookTwitter i Instagram.

caCatalà